athlas schrugged

Ayn Rand  –  ”Och världen skälvde”  (Atlas Shrugged).

– Leine, jag köpte en trilogi på antikvariatet för ett tag sen som jag tycker är intressant. Jag skulle gärna vilja att du läste den och säger vad du tycker.


… Så sa en kund till mig i mitten av 90-talet hos vilken jag arbetade med kvalitetsfrågor. Hon och en fd arbetskollega till henne hade tillsammans tagit över det företag dom arbetat på. Han var VD och hon vice VD.

Jag fick med mig trilogin hem och började läsa, och läsa, och läsa… och kunde inte sluta! Den uppslukade nästan hela min tillvaro och förändrade inte bara hela min syn på samhället, utan jag kom också till insikt om vad som var ett av det stora problemen i deras företag.

Hon var Dagny Taggart och han var James Taggart! Hon skötte ekonomin och det mesta på företaget. Han var mest på möten med bransch-organisationens folk och fackliga halvpampar, för det var vad han hade ägnat sig åt innan dom tog över företaget. Det bidrog till att respekten för henne och hur företaget skulle skötas var nästan lika med noll, och respekten för honom var total eftersom han lyssnade mer på fackets representanter än på henne. Hon levde alltså med företaget och han levde av det.

Jag befann mig i Ayn Rand´s triologi  ”Och världen skälvde”  (Atlas Shrugged).

Vi diskuterade trilogin flitigt, jag och vice VD´n och när jag skulle lämna tillbaka den sa hon – Du får den av mig!

Jag blev överlycklig eftersom jag inte hade lyckats få tag på den. Hon hade ju hittat den i en realåda på antikvariatet för 30 kr. alltså 10 kr per bok!


Sen dess har den varit den käraste boken i vår bokhylla och jag pratar gärna om den. Det går knappt en dag utan att jag nån gång utbrister för mig själv ”Ayn Rand!” eller ”Vem är John Galt!”

Jag lånade ut del 1 till en bekant för ett antal år sen. När jag bad om att få tillbaka den sa personen att den aldrig har fått låna den av mig, för hen läser inte sån skit. Hur visste hen att den var skit?

Sen den dagen har jag bara del 2 och 3 i min bokhylla och har försökt ersätta den men inte lyckats.


FontainheadAyn Rand  –  ”Urkällan”  (”Fontainhead”)

När jag var på bokmässan i Göteborg en gång upptäckte jag att det fanns ett helt ”Ayn Rand-sällskap”. Dom höll föredrag om henne och sålde böcker av henne. Då utökade jag min samling med ”Urkällan” (”Fontainhead”). Exakt lika bra den. Där hyllas kvalitetsarbeten och fuskbyggen förkastas och det skulle vara en nyttig läsning till alla som håller på med sina kvalitetssystem och ändå kommer det ut skit i andra ändan av exakt samma orsak som beskrivs i boken…

… Only the dead fish follow the stream…!!! 


 

Atlas Shrugged har spelats in på film, del 1, 2 och 3. Förr fanns dom med svenskt text men dom är nu borttagna tyvärr. Men filmerna finns att streama.

Var finner du här där du också kan se en trailer om resp del…